1. Homepage


2. Camperreizen:
Griekenland
      2001  (Peleponessos)
      2005  (Noord - Zuid)
      2009  (Noord)
      2012  (Peleponessos)

Noorwegen
       Noordkaap 2004
       Noorwegen 2014

Frankrijk (route Grandes Alpes)

       2008 (+route Napoleon)
       2012

Spanje

       Spanje 2007
       Spanje 2010

Marokko

       Marokko 2023

Overig
       Schotland 2006
       Italië 2006

       Kroatië 2013
       Ierland 2022

3. Campertips
       Beginners
       Gevorderden
       Noodnummers

4. Overig:
       Linkpagina
       Privé

5. Kippensite
       Info
       Pagina 1
       Pagina 2

6. Contact


Opstapkip - Camperreizen. Site voor Camperreizen met camper/kampeerauto of voor een enkele camperreis.Camperliefhebbers vinden hier alles van hun gading. Plannen van reizen, reisinformatie. Met de camper reizen naar Noorwegen, met de camper de Noordkaap bezoeken, via Finland en Zweden. Met de kampeerauto door Griekenland, met de camper naar Italie;, rondreis via de Route des Grandes Alpes of Route Napoleon, rondreizen naar Schotland, of met de camper Spanje doen. Camperreizen/camperrondreis Europa. Rondreizen door Belgie, Duitsland, Frankrijk. Eindeloos dwalen. De Reis is het doel. Ook Servie en Kroatie.Naar de Noordkaap of het zuiden van Griekenland, naar de laars van Italie of het binnenland van Spanje. Over de hoogvlaktes in Spanje, langs de fjorden van Noorwegen, overnachtingsplekken en overnachtingsplaatsen. Reisroutes en foto's van onderweg Scandinavië: Zoek een overnachtingsplaats of of een overnachtingsplek op een fjell, aan een fjord. Aan een haventje of kade. Rij langs fjorden over de (noord)poolcirkel, langs het sognefjord, door het laerdal, of hemsedal waar u een prachtige staafkerk vindt.



Vervolg "Van Noord naar Zuid" - Griekenland 2005 pag. 3

Bakkie hijsen
De volgende dag vertrekken we van de Olympus naar Meteora. Een niet al te lange reis via Elassona en Deskati. Onderweg wordt proviand aangevuld, de watertanks verzorgd en zo kunnen we er weer tegen. In Kastraki (aan de voet van de Meteora) zoeken we een camping op. Iemand gaf camping Meteora Garden op als aan te bevelen en de anderen als minder goed. Wij vonden deze camping juist teveel aan de doorgaande weg liggen, terwijl camping Vrachos Kastraki voor slechts 15 Euro per nacht (incl. elektra, douche, zwembad) heel goed was en veel rustiger lag. Met een groot terrein ver van de weg. Door de aanwezigheid van electriciteit konden we nu ook nagaan waar de zekeringproblemen vandaan kwamen. Al met al bleek het toch de te zware belasting te zijn zoals we boven al opperden. Er bleek nog maar 20% van de energie aanwezig te zijn en de schok bij het opladen via de motor was kennelijk te groot. Een les om daar beter op te letten. Successievelijk zijn beide accu´s weer volgeladen en werkt alles weer naar behoren. De rest van de dag genieten we van de rust op de camping, zodat we de volgende dag de wekker op half acht kunnen zetten om vroeg aan onze tocht naar de Meteorakloosters te kunnen gaan. Wat niet verkeerd blijkt te zijn!
Het is hier een merkwaardig gebied. Mogelijk is er in deze streek een meer geweest, dat leegliep. Daardoor zouden de rotsen zo sterk uitgesleten zijn. Merkwaardige rotsformaties bleven toen over. Als zuilen recht overeind in het dal. Sinds de Middeleeuwen zochten kluizenaars hier hun toevlucht.
Later (rond 1336) werd er een eerste klooster gesticht. Wie de constructies ziet vraagt zich echt af hoe het mogelijk is dat men hier boven op die zuilen vroeger complete bouwwerken heeft kunnen aanbrengen. Via gevaarlijke klimpartijen, met manden die aan touwen naar beneden werden gelaten, verschafte men zich toegang. Het moeten duizelingwekkende en angstaanjagende tochten geweest om als monnik zich naar het klooster te begeven. Ook nu nog kent elk klooster een ´bakkie´ om bagage naar boven te hijsen. 24 kloosters zijn er uiteindelijk gebouwd, 12 bleven er over, waarvan er zes nog steeds toegankelijk zijn en vooral sinds begin 70-er jaren weer gerenoveerd zijn.
Hier zien we een van de grote verschillen met landen als Duitsland en Frankrijk. Wie deze landen bezoekt wordt keer op keer geconfronteerd met resten van burchten en kastelen. Machtsheren die hun gebied beheersten en van hoge punten uit alles konden overzien en vrij hielden van pottenkijkers. M.n. Frankrijk laat hierin duidelijk de op macht, roem en eer beluste werken zien. Ieder die ook maar iets gepresteerd heeft werd omringd door lauwerkransen, kreeg standbeelden en erebogen. Mausolea werden opgericht, bloemrijke geschiedenissen herinneren aan de heldendaden (of wreedheden?).
Wat dat betreft is Griekenland totaal anders. Het leven van een kluizenaar - hoe je ook over zijn levensstijl mag denken - en een kloosterling is toch totaal anders en heeft niets te maken met het zoeken van de heldendaden. Hier vind je i.p.v. burchten en kastelen kloosters en opgravingen.

Hoewel er ook wel een andere, kritische kant is. Wie de kloosters bezoekt en ziet hoeveel ontelbaren uren geinvesteerd is in de uitbundige versieringen, tierelantijnen, houtsnijwerken, goudgeverfde beelden en typische inrichtingen van de Grieks-Orthodoxe kerk, die vraagt zich ook weer af (net als bij het bezoeken van veel Rooms-Katholieke kerken) of men de tijd en het vermogen daar aan besteed, niet beter aan de verbetering van de leefomstandigheden van de mensen had kunnen besteden. Of de bedoeling van het dienen van God wel in die pracht en praal tot uiting komt. Want temidden van weelderige kloosters en kerken die iets uitstralen van afgezonderdheid evenals rijkdom en pracht, is er een ontstellende armoede gebleven.
Maar goed, daarvoor zijn wij natuurlijk te nuchtere protestanten, om daar iets van te begrijpen...
We gaan dus vroeg op pad en zijn om negen uur al bij het eerste klooster. Overigens is dit een van de zeldzame keren dat we met de camper van de camping gaan, terwijl we er die avond weer terugkomen. Iets wat door niet-camperaars altijd voorgehouden wordt: hoe kun je nu ergens heen. Is het de eerste of tweede keer in het tiende jaar 'camperen'? Onze stoelen en tafel houden in ieder geval de wacht op de uitgezochte plek.
Dat we niet voor niets vroeg genoeg zijn zien we uren later als er bij dit eerste klooster lange rijen op de trappen staan te wachten. Want natuurlijk worden we niet meer in bakjes naar boven gehesen, maar moeten trappen lopen. Vele honderden treden worden het die dag. Het voert te ver om hier alle kloosters te bespreken. Ze zijn het bezoeken zeker waard. De grillige natuur heeft hier een perfecte locatie geschapen voor een decor dat de gewijde atmosfeer indringend op je in laat werken. Zij het dat m.n. bij het klooster metamorphosis, oftewel het grootste klooster, de toeristenindustrie veel daarvan wegneemt.
Overigens is het in de kloosters gebruik dat een vrouw een rok draagt en de man een lange broek. Dat schouders bedekt zijn. Voor de vele vakantiegangers die hieraan niet gedacht hebben zijn er wel een aantal kledingstukken voorradig, maar op de hoogtepunten als er honderden mensen tegelijk komen, zullen er toch geweigerd worden. We maakten nog een spectaculair moment mee bij het grootste klooster. Zelf moesten we eerst 200 treden naar beneden om er vervolgens weer 200 omhoog te gaan. Op dat moment passeerde hoog boven ons hoofd in een horizontale lift over het dal heen gespannen, een eerwaarde monnik, die in passend tempo vervoerd werd. Hij verblikte en verbloosde niet en zat rustig te wachten tot hij veilig aan de overkant was.
Hij leek overigens meer op de fakir uit de Efteling.


Ontmoeting
Vier van de zes kloosters hebben we bezocht. De overige twee waren die dag gesloten, maar aangezien ze allen dicht bij elkaar liggen hebben we ze well gezien. Echt heel onmogelijk zoals deze gebouwd zijn! Zoals gezegd werden de mensen vroeger omhoog gehesen. Voor wie dat wil kan dat nog. Ada moet zo nodig zo omhoog. Ik heb de 170 treden maar beklommen.

In Kastraki hebben we nog gebruik gemaakt van wat daar een internetcafé heette, met één aanwezige computer, ws. van de eigenaar privé, want zijn hele hebben en houden stond erop (incl. mails). Alles was in het Grieks dus moest je soms blindelings op je gevoel vertrouwen. En natuurlijk geen mogelijkheid om via FTP iets te uploaden naar de website. De thuisblijvers moeten dit keer wel lang geduld hebben om mee te lezen.

Voor de liefhebber nog een paar kleine (maar aanklikbare) foto's van de kloosters. Respectvievelijk een interieur, een wijnkelder, een keuken en een kluizenaarswoning in een andere rots.
Daaronder tenslotte nog het uitzicht van boven af.
 

                                                                         Dan nog even de zes kloosters op een rij.

                          Roussanou (2x)                                           Stephanos                  Metamorphosis,grootste van allemaal        Nikolaos Anapafsas



                                                          Triada                          
                                                       Varlaam



Terug op de camping was het zwembad lekker, terwijl we ‘s avonds uit eten gingen. De volgende dag ging de reis weer richting westkust. Met allereerst de beruchte weg tussen Meteora en Ioannina. Een weg van ruim 120 km waar je zeker een uur of drie voor nodig hebt. Met niets anders dan stijgingen of dalingen, een-en-al bochtenwerk en veel vrachtverkeer dat soms tergend langzaam omhoog kruipt. Maar wel een weg die je door zulke mooie gebieden brengt, vooral als je over de hoogste pas gaat. Zo mooi dat je zeker geen drie uur achter elkaar doorrijdt, maar regelmatig stopt om van die spectaculaire uitzichten te genieten. Magnifiek! Over enige tijd (1 of 2 jaar?) dan zal de route aanzienlijk verkort worden omdat men bezig is een deel door tunnels aan te leggen, wat behoorlijk tijdwinst zal geven. Alleen mis je dan wel de prachtigste stukken. Vooral als je in de vakantie haast hebt...
Vanaf Ioannina (wat ontzettend lang geleden lijkt het dat we hier weg gingen en aan onze tocht door het noorden begonnen, terwijl net 9 dagen voorbij zijn!) gaat het richting Prebeza, Preveza, (in Ioannina gewoon richting Arta blijven volgen, het gaat dwars door de stad). Daar zoeken we de jachthaven op en installeren ons voor de nacht. Een praatje met één van de Hollandse schippers maakt duidelijk waarom het hier ook weer zo onafgewerkt en vol van rotzooi is: dat houdt het goedkoop! Daarom mag een schip hier gratis liggen, terwijl er ook stromend water aanwezig is. Schippers met een los aansluitbare douchekop maken daar handig gebruik van. Een tweetal andere campers die eerst tussen jachthaven en dorp in stonden komen even later bij ons staan, omdat het aan de andere kant te druk en te lawaaierig was. Dat dachten we al. Aan onze kant staan we tenminste heerlijk. De beide anderen kennen elkaar blijkbaar en zoeken elkaar af en toe op. We worden uitgenodigd ‘s avonds een glaasje mee te drinken. En zo ontstaan weer de gesprekken van onderlinge kennismaking. En: wat blijkt de wereld weer klein. Een van de camperaars blijkt te wonen aan de Dijkstelweg in Ouddorp, terwijl we zelf als predikant begonnen zijn in Goedereede.... Veel stof voor een gsprek dus. Hij - als zeeman - kende toch wel enigszins het kerkelijke leven daar. Wat we toen niet wisten is dat de betroffen persoon, Jos Verweij ook columnist is in het blad Kampeerauto van de NKC. En dit gesprek kreeg dus een vervolg in deze column (even aanklikken en vergroten).
Opstapkip - Camperreizen. Site voor Camperreizen met camper/kampeerauto of voor een enkele camperreis.Camperliefhebbers vinden hier alles van hun gading. Plannen van reizen, reisinformatie. Met de camper reizen naar Noorwegen, met de camper de Noordkaap bezoeken, via Finland en Zweden. Met de kampeerauto door Griekenland, met de camper naar Italie;, rondreis via de Route des Grandes Alpes of Route Napoleon, rondreizen naar Schotland, of met de camper Spanje doen. Camperreizen/camperrondreis Europa. Rondreizen door Belgie, Duitsland, Frankrijk. Eindeloos dwalen. De Reis is het doel. Ook Servie en Kroatie.Naar de Noordkaap of het zuiden van Griekenland, naar de laars van Italie of het binnenland van Spanje. Over de hoogvlaktes in Spanje, langs de fjorden van Noorwegen, overnachtingsplekken en overnachtingsplaatsen. Reisroutes en foto's van onderweg Scandinavië: Zoek een overnachtingsplaats of of een overnachtingsplek op een fjell, aan een fjord. Aan een haventje of kade. Rij langs fjorden over de (noord)poolcirkel, langs het sognefjord, door het laerdal, of hemsedal waar u een prachtige staafkerk vindt. Zo komt u in Trondheim, op z'n noors trondjem, en gaat u richting Lofoten. Via torghatten, mosjoen en sandnessjoen Over sjonfjellet rijdt u naar kirkenes, ziet de hurtigrute, komt bij Storslett of staat aan het Jokelfjord, kampeert aan Bjurfjord, met prachtig uitzicht op de jokelfjordbreen. Neem een kijkje in Alta bij de Samen in lapland waar de lappen wonen. Rendieren en elanden ontmoeten. De middernachtszon beleven. Doorrijden naar grense jacobselv aan de russische grens. Door Zweden terug, Lulea, Kerkstad of de gammelstaden, Uppsala met Skokloster. Beleef het vaste land van Griekenland met de camper: Ga mee naar de peloponnesos/peloponnessos via de haven van patras of igoumenitsa. Bezoek korinthe of olympia met in de buurt de lousioskloof of noordelijker de vikoskloof. Aan het strand bij sagiada kunt u terecht of in Ioannina aan het meer bij kastoria, de Prespa-meren en vooral Delphi (of Delfi). Met Antigoon, het beeld van de wagenmenner, de apollotempel en veel meer.Dodoni, het Pindosgebergte. Bezoek de schitterende meteorakloosters, verder gaan we naar Thessaloniki, komen op de drie vingers daaronder (Kassandra, Sithonia). Via Katerini komen we op het schiereiland Plion. Leuke strandjes. In het zuiden liggen nog karitena en andritsena of helemaal zuid de tweelingsteden methoni en koroni of de mani met hun woontorens. Zien waar legenden en mythen ontstonden. Zeus op de Olympus, Apollo in Delphi, Oedipus in Thebe. Kijk ook in gythion of nafplion in het schitterende theater van epidaurus bezoek mycene en de acrokorinth. Zie ook het kanaal van Korinthe. Op Lefkas vindt u schitterende strandjes. In Italie gaan we met de camper langs de oost- en westkust, door de spoor van de laars naar pompeii/pompei en Napels. Ook een rondreis door Schotland mag u met de camper meemaken. We gaan naar Edinburg, de brug over de Firth of Forth. Inverness en Lochness staan op het programma. De Hooglanden, Highlands, zijn indrukwekkend. Veel kastelen, o.a. Eilean Donan. Daarna het eiland Skye. Dan Noord-West Spanje met de camper. Baskenland, we staan bij Cabo Matxitxako, Kaap Machichaco, Comillas, Santillana del Mar, Potes, El Escorial. Het gebergte Picos de Europa. Hier zie je de gieren. Covadonga, Riano, Leon, Salamanca staat allemaal op het programma. Ook dorpen als La Alberca, Ciudad Rodrigo. Evenals Segovia, Avilla, we rijden de Sierra de Gredos, staan aan stuwmeren als Embalse de Gabriel Y Galan en zien het klooster El Escorial. Verder foto's van veel vakantieplekken en vakantiebelevenissen. Ook (camper)tips voor beginners en gevorderden, tips voor de eerste camper. Telefoonnummers voor nood, bij diefstal van uw bankpas; Noodnummers bij verlies en diefstal. Een schitterende reis naar Frankrijk, de Route des Grandes Alpes. Adembenemende tochten over de passen. Met de camper over de Col de Saisies via Beaufort, Col de Roselend, Via Bourg St. Maurice naar de Col d'Iseran met o.a. Val d'Isere. Een geweldige uitdaging voor de camper. Langs Bonneval en Bessans met de duivelsfontein. Dan Col du Telegraph, de Col du Galibier en dan Col de Lautaret. ook komen we met de camper in Briançon, gaan de volgende pas op, Col d'Izoard. Nu overnachten we met de camper op een camping aan het Lac Serre Ponçon. Let op de Demoisseles Coiffees, de gekapte juffers, merwaardige rotsformaties in de omgeving. We zijn er nog niet: Col de la Bonette met de camper, via Col St. Martin, of La Colmiane en Col de Turini uiteindelijk Sospel en Menton aan de Middelandse zee. Dan langs de kust, Monaco, St-Jean-Cap-Ferrat, de Camarque, via Ramatuelle, Aix-en-Provence komen we met de camper op Plage Piémanson. Zie flamingo's, wilde paarden. Ga naar Arles, stad van van Gogh. Via Grasse gaan we de Route Napoleon met de camper op. Passeer Digne, Siteron, Gap en rij met de camper door naar Grenoble. Via Slovenie met Ljubljana, uiteraard de meren van Plitvice, de Krka- watervallen, havensteden als Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Dubrovnik. Schitterende Kroatische kust. Omis en Makarska plaatsen om even te blijven hangen. In Servie gaan we naar Mostar en Sarajevo. Tenslotte vindt u veel kippen op de site namens kipartistique in Barneveld met prachtige kippen, behorend bij de cultuur van Barneveld zoals tumtumtok, Fleur opwindkip, coq au vin, zonsopgang en zonsondergang, de advocaatkip en de kijkdooskip.